Wildwater

Helaas heeft Nederland geen echte wildwater rivieren en daarom moeten we hiervoor uitwijken naar het buitenland. De Goudse Peddel organiseert in het vroege voorjaar onder deskundige begeleiding een instructieweekend wildwatervaren in de Belgische Ardennen. We overnachten hierbij in een gezellige sportherberg in de buurt van La Roche. Op zaterdag wordt instructie gegeven en worden de daarbij behorende technieken aangeleerd. Zondag wordt dan een ‘wilder' stuk wildwater gevaren waar de geleerde technieken in praktijk moeten worden gebracht. Ook gaat elk jaar een aantal gevorderde leden van de Goudse Peddel een week wildwater varen in de Spaanse Pyreneeën.

Tips

Ga nooit op een wildwater rivier varen zonder je op de hoogte te stellen van de hindernissen en situaties die je onderweg kunt tegenkomen en ga nooit alleen op een wildwater rivier varen. Voor een beginnend wildwater vaarder is het volgen van een cursus absoluut aan te raden. Voor het krijgen van een goede wildwater ervaring is het raadzaam om regelmatig te varen. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een wildwatergroep van je eigen vereniging of je aansluiten bij bijvoorbeeld de T.K.B.N. (Toeristische Kano Bond Nederland). Deze bond heeft een enthousiaste groep wildwater vaarders die in de winterperiode iedere maand in de Ardennen en Eifel diverse rivieren vaart.

BrandingScheveningen1

Branding

De laatste jaren is brandingvaren er als een nieuwe tak van de kanosport bijgekomen. Brandingvaren is in veel opzichten te vergelijken met wildwater varen; de uitrusting is nagenoeg gelijk en ook de kanotechniek is in vele opzichten dezelfde.

Langs de Noordzeekust zijn diverse locaties waar brandingvaren is toegestaan zoals Hoek van Holland, Katwijk, Callandsoog en Scheveningen.

Met brandingvaren is het de bedoeling om in de branding op een mooie snelle golf terug te surfen naar het strand. Ook kunnen in de golven acrobatische toeren, gewild of ongewild, vertoont worden zoals een ‘loop' of een ‘pop-out'.

De beste brandinggolven zijn er bij een westenwind, kracht 4 tot 6 Beaufort en bij opkomend water. Denk vooral aan de veiligheid want je hebt te maken met stroming, stenen en strekdammen en niet te vergeten vaak een koude wind die onderkoeling kan veroorzaken. Goede kleding is daarom een eerste vereiste. Let ook goed op je mede kanoërs, overvaar ze niet.

Wildwatercommissie:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersoon: Matthijs Vlaar

De wildwatercommisie bestaat uit Matthijs Vlaar